دوربین مداربسته تحت شبکه را در واقع به اسم دوربینهای IP یا همان IP Camera می شناسند. این دوربینها بر خلاف دوربینهای مداربسته آنالوگ و توربو اچدی با استفاده از فضای شبکهی اینترنت، انتقال اطلاعات و تصاویر را انجام میدهند.
دوربین مداربسته تحت شبکه به عبارتی یک پردازشگر کوچک درون خودش دارد که همانند یک کامپیوتر عمل میکند.
روش کار این دوربینها به این شکل میباشد که دوربینها با استفاده از حسگری که درون آنها تعبیه شده، اطلاعات تصویر را دریافت میکند و در مرحلهی بعد این تصاویر را به اطلاعات دیجیتال تبدیل کرده و با استفاده از کابلهای شبکه، اطلاعات تصاویر را به دستگاه ضبط کننده انتقال میدهند.
با خرید دوربین مداربسته تحت شبکه قادرخواهید بود که کیفیتی بسیار بالاتر حتی تا 20 مگاپیکسل نیز تجربه کنید که از اصلیترین دلایل بالا بودن قیمت دوربین مداربسته IP نیز همین کیفیت بالای تصاویر است.
قابلیت های دوربین مداربسته تحت شبکه
- کیفیت تصویر دوربین مداربسته تحت شبکه از رزولوشن 2 مگاپیکسل تا رزولوشن 4k است.
- با استفاده از دوربینهای تحت شبکه، پردازشهای مختلفی روی تصاویر میتوان انجام داد. مانند تشخیص چهره انسان، تشخیص پلاک خودرو، تشخیص ورود و خروج غیرمجاز، تشخیص حرارت و …. اشاره کنیم.
- امکان جابجایی بسیار راحت دوربینهای مداربسته در بستر فضای شبکه
- دوربینهای مداربسته IP درای قابلیتهای مختلف برای زوم میباشد. از جمله این زومهای میتوان به زوم معمولی، زوم دیجیتال و زوم اپتیکال اشاره کرد.
- به وسیله دوربین مداربسته IP به راحتی میتوان تصاویر گرفته شده را با استفاده از اینترنت در گوشی همراه یا از فاصلهی دور تماشا کرد.
در این ویدیو، به وضوح تفاوت کیفیت میان دروبینهای مداربسته تحت شبکه (IP) را با دوربینهای مداربسته آنالوگ را مشاهده خواهید کرد.
اجزای دوربین مداربسته تحت شبکه
به طور کلی برای خرید دوربین مداربسته تحت شبکه ابتدا باید اجزای آن را به خوبی بشناسیم تا خرید خوبی را تجربه کنیم که در ادامه به بیان آنها خواهیم پرداخت:
- دوربین تحت شبکه که برای تصویربرداری میباشد.
- دستگاه NVR که وظیفهی آن دریافت اطلاعات تصاویر و سپس پردازش بر روی آنها
- هارد دیسک که وظیفه ی آن ذخیرهی تصاویر است
- سوئیچ شبکه، که در واقع نقش پیادهسازی شبکهای از دوربینها را بر عهده دارد
- پاور یا منبع تغدیه، که وظیفهی آن برقرسانی به دوربینها است
- کابل شبکه که در کل نقش انتقالدهندهی اطلاعات تصاویر از دوربینها به دستگاه را دارد
- کابل برق در صورتی که دستگاه NVR قابلیت POE نداشته باشد برای برق رسانی به دوربینها استفاده میشود.
2 دستهی کلی دوربینهای مداربسته تحت شبکه
تفاوت دیگرِ دوربین مداربسته تحت شبکه با دیگر دوربینها در این است که میتوان تغذیهی آنها را با همان کابل شبکه و بدون استفاده از کابل مجزا انجام داد. این قابلیت، باعث می شود که هزینه و زمان سیمکشی کاهش یابد.
دوربینهای مداربسته آی پی در دو دسته کلی قرار میگیرند:
دوربین مداربسته آی پی (IP) متمرکز
این نوع دوربین مداربسته تحت شبکه به یک شبکه مرکزی برای ضبط تصاویر نیاز دارد که به نام (NVR) شناخته میشود که برای مدیریت ضبط ویدئو ها به کار میرود.
این دوربین ها تنها امکان برقراری ارتباط با سایر دستگاه های شبکه را دارند، به همین خاطر تنها میتوانید از NVR استفاده کنید و نه DVR. اتصال دوربینها در این سیستم به NVR با استفاده از کابل شبکه Ethernet و یا به شکل بی سیم Wi-Fi میباشد.
دوربینهای مداربسته آی پی غیر متمرکز
این نوع از دوربینها به شبکه مرکز Network Video Recorder) NVR) نیازی ندارند چرا که عملکرد ضبط داخلی آنها تصاویر را مستقیما به روی هر وسیله استانداردی مانند کارت های SD ،NAS (Network Attached Storage) و یا دریافت کننده ها بر روی کامپیوتر، ذخیره می کنند.
در واقع این دوربینهای مداربسته آیپی، عملکردی مانند کامپیوترها دارند. چرا که به سرعت پس از دریافت اطلاعات از حسگرها (که می توانند از نوع CCD و یا CMOS باشند) آنها را به اطلاعات دیجیتال تبدیل میکنند. این دوربینها که به دستگاه NVR متصل نیستند، یک دستگاه کاملا مستقل به شمار میروند.
انواع دوربین مداربسته تحت شبکه
1 - دام
این دوربینها معمولا در اماکن اداری و مسکونی مسقف مورد استفاده قرار میگیرند. کیفیت تصویر این دوربینها معمولا متوسط است و قیمت مناسب آنها کاربردشان را به شدت گسترده کرده است. لنز این دوربینها معمولا به صورت ثابت و در برخی موارد به صورت متغییر می باشد. جنس این دوربینها به صورت پلاستیکی و فلزی میباشد
در برخی از مدلهای دوربین دام، میکروفن و اسپیکر داخلی روی دوربین وجود دارد که جهت ضبط صدا و یا عمل پیجینگ می باشند.
2 - بولت
از این دوربینها معمولا در فضاهای خارجی استفاده میشود و دارای لنز ثابت و در برخی مدلها لنز متغییر یا وریفوکال میباشند. از دوربینهای بولت به دلیل محفظه فلزی که دارند میتوان در هر شرایط محیطی و آب و هوایی استفاده نمود.
با توجه به محیط هنگام خرید این دوربینها باید به اندازه فاصله کانونی لنز توجه نمود که هر چه فاصله کانونی لنز بیشتر باشد زاویه دید کمتر و فاصله بیشتر و یا هر چقدر فاصله کانونی کمتر زاویه بیشتر و فاصله کمتری میتوانیم داشته باشیم.
3 - باکس
دوربین های box دارای کیفیت تصویر متوسط به بالا میباشند. این نمونه دوربینها عموما بدون لنز هستند و با توجه به محیط و کاربرد این دوربین لنز متناسب برای آن باید انتخاب شود. از این دوربینها معمولا در مکانهای داخلی استفاده می شود و در صورت نیاز به نصب خارجی، با قرار دادن آن در یک کاور فلزی می توان از آن در مکانهای خارجی استفاده نمود.
لازم به ذکر است این دوربینها فاقد مکانیزم دید در شب میباشند که در صورت نیاز می توان از LED های مادون قرمز جداگانه برای روشنایی دید در شب استفاده نماییم.
4 - اسپیددام
دوربینهای PTZ یا اسپید دام دوربینهایی هستند که امکان کنترل از راه دور را دارند و با توجه به موتوری که در محفظه این دوربینها قرار دارد قابلیت چرخش از راه دور و زوم در آنها وجود دارد و فوکوس این دوربینها به صورت اتوماتیک پس از حرکت و زوم تنظیم میگردد. میزان زوم و زاویه حرکت این دوربینها برای مدلهای مختلف و با توجه به کاربردهای مختلف متفاوت است.
قابل ذکر است که دوربینهای PTZ با قابلیت زوم زیاد (بالای ۲۰X) معمولا برای استفاده در مکانهایی مثل چهار راه ها برای کنترل ترافیک و سولهها بزرگ ساخته شدهاند. معمولا قیمت این دوربینها نسبت به دوربینهای دیگر بالاتر می باشد و تا حدی استفاده از آنها را محدود کرده است.
نوع لنز دوربین مداربسته تحت شبکه
برای خرید دوربین مداربسته تحت شبکه با توجه به محیط مورد نظر و نوع کارایی که از دوربین میخواهیم باید به لنز این دوربینها توجه داشته باشیم. به عنوان مثال نوع لنزی که ما برای یک نظارت کلی جلوی درب ساختمان میخواهیم با نوع لنزی که برای پلاک خوانی جلوی درب پارکنیگ نیاز داریم متفاوت است و توجه به این تفاوتها بسیار مهم میباشد زیرا این تفاوت ،در هزینه نهایی تمام شده برای ما متفاوت می باشد.
دوربینهای مداربسته تحت شبکه، دارای لنز ثابت و لنز متغیر یا وریفوکال هستند که به تحلیل آنها میپردازیم
لنز ثابت
لنز ثابت به نوعی از لنزها گفته میشود که فاصلهی لنز کانونی آن ها همیشه ثابت است و تغییر نمی کند. هر چقدر که فاصلهی کانونی لنز دوربین مداربسته کمتر باشد وسعت دید دوربین بیشتر می شود. به عنوان مثال از این لنز ها میتوان برای نظارت کلی برای جلوی درب ساختمان و یا یک حیاط از خانه استفاده نمود.
لنز متغیر
مورد دیگر لنز متغیر یا وریفوکال می باشد که فاصله کانونی لنز در آنها قابل تغییر میباشد و شما به صورت دلخواهتان می توانید فاصله ی کانونی لنز را تغییر دهید.موارد استفاده از این نوع لنزها میتوان برای موارد امنیتی در پارکینگ شرکت ها و یا در ساختمانهای اداری را نام برد.
در ویدیوی زیر، انواع لنزهای دوربین مداربسته و همچنین مسافتی که هر لنز در بر میگیرد نشان داده ایم. که برای خرید دوربین مداربسته تحت شبکه به شما کمک خواهد کرد.
برندهای دوربین مداربسته
برای خرید دوربین مداربسته تحت شبکه با توجه به حساسیت هایی که دارند باید سعی داشته باشیم تا بهترین و معتبرترین برند را تهیه کنیم.
امروزه در بازار ایران برندهای متنوع زیادی در زمینه دوربین های مداربسته فعالیت میکنند که می توان برندهای هایک ویژن، داهوا، هایلوک و پلیس را نام برد که جزو پرفروشهای ایران هستند و از کیفیت بالایی برخوردارند و از لحاظ قیمتی نیز مقرون به صرفه می باشند.
قیمت دوربین مداربسته تحت شبکه
قیمت دوربینهای مداربسته تحت شبکه به عوامل مختلفی وابسته است. انواع دوربین مداربسته از نظر مقاومت بدنه، کیفیت تصویر، توانایی دید در تاریکی مطلق، شفافیت تصویر، ضد آب یا ضد ضربه بودن، استاندارد کاری و... با هم متفاوت هستند .
در واقع بالا بودن رزولوشن تصاویر دریافتی دوربین ها تاثیر مستقیم بر قیمت آن ها دارد. همانطور که می دانید دوربین های تحت شبکه می توانند کیفیتی تا 20 مگاپیکسل ارائه دهند. بنابراین درون لنز این دوربین ها عدسی های متعددی قرار گرفته اند که باعث بالا رفتن قیمت دوربین می شوند. به علاوه نحوه انتقال تصویر که بر بستر آی پی و با سیم کشی خاص آن انجام می گیرد نیز در بالا بردن قیمت دوربین موثر هستند. سیم کشی با هزینه بالا، می تواند قیمت مجموعه دوربین های شما را بالا ببرد.